Další tradiční večer, již čtvrtý v pořadí, pořádaný nejen pro naše studenty češtiny pro cizince je úspěšně za námi. Každou Czech Night se snažíme obsáhnout jedno velké téma, které se line celým večerem. Jelikož jsme 8. května oslavili významný státní svátek, nebylo nutné téma dlouho hledat. Zvolili jsme českou historii, tedy spíše střípky z ní.

Abychom studenty trochu připravily na týmovou interaktivní hru, na začátku jsme měly stručnou prezentaci na téma Česká historie ve zkratce. Podotýkám stručnou 🙂 Jednak jsme se my samy nechtěly zamotat do složitého vysvětlování, jednak jsme nechtěly prozradit úplně všechno, aby následná hra nebyla až moc jednoduchá.

Fotor0606220151

Prezentací jsme tedy strávili deset minut a mohli jsme se vrhnout na hru. Návštěvníky, kterých tentokrát přišlo 14, jsme rozdělili do dvou mezinárodních týmů. Soutěžící byli z evropských i mimoevropských zemí. Zastoupení na Czech Night tentokrát měly Vietnam, Japonsko, Ukrajina, Bulharsko, Španělsko, Sýrie, Egypt, Maďarsko, Amerika, Slovinsko nebo Austrálie. Náhoda přispěla k tomu, že jsme týmy rozdělily na muže, kteří si začali říkat Alfa-tým, a ženy s týmovým názvem Hvězdičky.

Úkolem jednotlivých týmů bylo vždy vyslat jednoho člena, jenž dostal kvízovou otázku. Při správné odpovědi dostal jeden díl skládanky (odvážní, kteří se rozhodli pro otázku čtenou česky, dostali dílky rovnou dva), kterou pak tým musel složit.

Postupně tak týmy skládaly portréty dvou významných českých osobností, jež musely slepit dohromady, napsat, o koho se jedná, a trochu osobu popsat. Dívky, které byly o fous rychlejší, složily portrét T. G. Masaryka, na pánský tým čekal obrázek Václava Havla. Mužský tým však za ženami tolik nezaostával. Jak řekl jejich mluvčí, chtěli být gentlemani a nechali dívky vyhrát. Nikdo jim však tuto výmluvu nevěřil 🙂

Fotor0606221435

Po gratulacích vítězkám (ke kterým se v průběhu hry připojil jeden muž) byl čas na čtvrteční kino. Abychom dodrželi téma české historie, promítal se tentokrát film o československých letcích Tmavomodrý svět. Samozřejmě v češtině, ale s anglickými titulky. Všem se moc líbil.

Následná zcela spontánní akce pak některé z nás zavedla do nedalekého baru, kde byl čas na diskuzi i příjemné povídání. Proslýchá se, že někteří účastníci končili až kolem čtvrté hodiny ranní v blízkém klubu! 🙂

Czech Night 4

Jsme moc rády za velkou účast a příjemnou zábavu a už teď chystáme další speciální večer. Uhodnete, jaké téma bude příště? My už začínáme tušit 🙂

Lektorky Eva a Lída

Více fotografií naleznete na našem Facebooku

Facebook Comments