Měsíc únor s sebou nese pro mnohé lidi velký tlak – už je tu zase Valentýn. Budete ho slavit?
Nebudete? Co dárky? A kam půjdete na večeři?
Nebo patříte k lidem, kteří považují Valentýn za novodobý americký svátek? Pokud ano, tak nám dovolte Vás vyvést z omylu. Tento svátek původně pochází z Evropy.

Pojďme se ale podívat na samotný vznik k svátku. K tomu se potřebujeme seznámit se dvěma legendami. Podle první legendy byl Valentýn léčitelem, kterému se podařilo uzdravit syna známého rétora. Pro uzdravení se za chlapce modlil a Bůh jej vyslyšel. V očích římských senátorů se to však nesetkalo s pochopením (natož nadšením), takže byl obviněn z nekalých praktik, uvězněn a popraven.
Ani druhá legenda nemá dobrý konec – vystupuje v ní biskup Valentýn z Terni, který údajně žil ve 3. století. Ten měl být popraven, protože nedodržel zákaz oddávání párů (od císaře Marka Aurelia Claudia). Zároveň však i nabádal muže, aby neodcházeli válčit a tím pádem ani neopouštěli své ženy. Podle této legendy lze odvodit i oblíbené darování květin, protože právě květinami obdarovával biskup jednotlivé páry.

Darování květin ale není jedinou tradicí spojovanou s tímto svátkem. Pojďme se podívat na ty další…
Asi každý z nás zná z knih, filmů a seriálů slovo valentýnka. Jedná se o anonymní dopisy pro milovanou osobu. Tento zvyk byl velice populární ve Velké Británii, kde se s příchodem poštovních známek s valentýnkami doslova roztrhl pytel.

Tradice společné večeře také není nic nového. V přístavních městech, kde se nacházely cechy a bratrstva, bylo zvykem scházet se 14. února na společné jídlo.

I přesto, že v Česku je stále za svátek zamilovaných považován primárně 1. květen, tak se zamilovaní obdarovávají i na Valentýna. Vytížená jsou hlavně květinářství, ale v posledních letech si páry čím dál tím víc oblíbily i valentýnské večeře. Co by to ale bylo za oslavnou večeři, kdyby nedošlo k předání i daru – oblíbené jsou třeba aktivity pro páry (poukazy na masáže, wellness nebo sauna).

Co si letos ale vyzkoušet s partnerem něco dlouhodobějšího než jednorázový poukaz?
Na Valentýna pro páry chystáme speciální akci, a to slevu 14 %, při zápisu do některého z našich jazykových kurzů. Sleva 14 % platí pro oba z páru, tzn. na 2 kurzovné a na jeden kurz. Při registraci je pouze potřeba napsat do poznámky heslo „Valentýn + jméno druhé osoby“. Oba pak obdržíte na kurzovné slevu 14 %. 
Ideální tedy začít se zcela novým jazykem pro oba! Slevu nelze kombinovat s dalšími slevami.

Na našich kurzech můžete s milovaným trávit společný čas a zároveň se vzdělávat. A budete mít další společnou aktivitu (a časem snad i koníček)! Tak neváhejte a podívejte se společně na naši nabídku jazykových kurzů!

Facebook Comments