Studium jazyka je dlouhodobý proces. Často musíme ujít velmi dlouho cestu, abychom dosáhli svého cíle a vysněný jazyk se naučili. Pokud je cíl velmi vzdálený, často z cesty sejdeme a nevydržíme. Proto je vhodné stanovit si menší mezníky. Při výuce jazyků můžeme jako tyto pomyslné mezníky pojmout úrovně.

Vše začíná definicí vhodného cíle a termínu, kdy svého cíle dosáhnu. Neříkejte si tedy například „musím se naučit anglicky“ či „chci se naučit anglicky“. Stanovte si vhodnější cíl. Ideálně tedy:

Chci dosáhnout úrovně X (např. mírně pokročilí nebo B1 apod.) do 2 let! Určení termínu, v rámci kterého něco splním, je velmi důležité. Proto na to nezapomeňte!

Jazykové úrovně

Záležitost ohledně jazykových úrovní shledáváme poměrně zajímavou. Z tohoto důvodu provozujeme speciální webové stránky Jazykové úrovně, na kterých se dočtete o jednotlivých úrovních více. Nanejvýš praktické je potom odrazit se od vaší stávající úrovně a za první částečný cíl / mezník si zvolit zvládnutí úrovně o stupeň vyšší.

becomeapolyglot.com

Při plánování termínu pro dosažení každého mezníku dobře zvažte své časové možnosti. Opravdu jste schopni věnovat se studiu každý den? Třikrát týdně? Jednou? Od toho se také bude odvíjet rychlost, jakou budete ve studiu postupovat.

Další otázkou je, jak k učení přistoupíte. Upřednostňujete domácí samostudium, nebo se radši svěříte do rukou zkušeného lektora? Jaký jazykový kurz nejvíce vyhovuje vašim představám a možnostem? Je to skutečně jen na vás, nikdo neříká, co je správně a co špatně. Jediné, co v tuto chvíli musíte udělat, je rozhodnout se. Podle toho pak můžete nadefinovat svůj cíl.

Jaký by měl být můj cíl?

  • konkrétní (dosáhnout úrovně B1),
  • měřitelný (ať už se skutečně pokusíte složit oficiální jazykovou zkoušku nebo si uděláte test jen tak sami pro sebe, budete si moci říct: „teď jsem zvládl úroveň B1“),
  • dosažitelný (není to jen mlhavý ideál, kterého toužíte někdy nějak dosáhnout, ale opravdu máte čas, prostor a odhodlání k učení),
  • realistický (už mám úroveň A2, takže B1 je na dohled),
  • časově určený (do 2 let).

Asi tušíte, že jsme si vypůjčili prvky stanovování cílů z metody SMART – a podle nás je to v pořádku. Hlavně když vám to pomůže naučit se cizí jazyk!

Nezapomínejte, že i když jste dosáhli vyšší úrovně, zpravidla máte stále kam postupovat. Neváhejte si tedy stanovit nový cíl. A pokud se vám z nějakého důvodu nedaří udržet tempo učení nebo zjistíte, že vámi zvolený mezník je vám vzdálenější, než jste původně odhadovali, jediné, co musíte udělat, je upravit způsob studia (zvažte např. zda vám opravdu vyhovuje zvolený kurz či učebnice), zvýšit nasazení (možná byste mohli užít ještě třeba hodinu konverzace s rodilým mluvčím?) anebo předefinovat svůj cíl. Ani na tom není nic špatného. Jen mějte na paměti, že skutečně chcete ovládnout daný cizí jazyk, a že k tomu i nadále systematicky směřujete! Pokud svůj cíl pustíte z hlavy nebo odložíte na neurčito, hrozí, že vám bude vytrvale unikat a zůstane navždy „2 roky před vámi“.

Tak to hlavně nevzdávejte. Ta dřina pak stojí za to.

Váháte, zda se cizí jazyk zkusíte naučit sami, jestli navštívíte jazykový kurz nebo upřednostníte individuální výuku? Zabrouzdejte na našem webu, nabízíme jak individuální výuku, tak skupinové kurzy. Pokud budete mít jakékoli dotazy, rádi vám pomůžeme.

Facebook Comments