Proč si vybrat Jazykové centrum Correct?

ikona IS

Informační systém

Absolutní přehled o studiu

Modré učebny v centru města

Virtuální prohlídka

Co o nás říkají klienti

Reference

Cizojazyčná knihovna

Pro klienty zdarma

Dánský jazyk

 

Dánština je oficiálním jazykem v Dánsku (5,5 milionu) a na Faerských ostrovech (50 000). Dánština je rovněž jazykem menšin se zvlášními právy v Německu (cca 40 000) a Grónsku (cca 10 000). Jelikož si jsou skandinávská nářečí velmi příbuzná, je dánština do jisté míry srozumitelná mluvčím norštiny a švédštiny.

Dánština je severogermánský jazyk. Svou strukturou se podobá norštině a němčině. Němčina ovlivnila dánský jazyk v době hanzovního obchodování. Norština je naproti tomu dánštině podobná kvůli faktu, že Dánové po dlouhou dobu norské území ovládali a svůj jazyk prosadili jako úřední i tam. Jestliže vás při příjezdu nějaký Dán hrdě uvítá větou o své úžasné zemi „Det er smukt i Danmark.“ (V Dánsku je krásně.) a vy jej ne zrovna hned pochopíte, může vás zachránit fráze, která snad úplně nezraní jeho city „Det forstår jeg ikke.“ (Tomu nerozumím.)

Japonský jazyk

 

Japonštinou dnes na světě mluví přibližně 130 milionů lidí, většina se nachází přímo v Japonsku, zbylá čísla jsou tvořena japonskými emigranty všude po světě. Původ japonského jazyka je tak trochu záhadou. Japonština se řadí do japonsko-rjúkjúské skupiny jazyků, a její prajazyk je jen těžko zmapovatelný. Japonština je podobná korejštině, a oba tyto jazyky byly ovlivněné čínštinou. V dnešní japonštině je to patrné například u písma, které patří k nejkomplikovanějším na světě. Japonské písmo využívá dvě fonetické abecedy – hiragana a katakana, a k tomu právě zmíněný čínský aspekt, tedy čínské znaky. Obtížnost psaného jazyka pak může vyvážit krása japonského písma a umění jeho tvorby – kaligrafie.

 

Litevský jazyk

 
 
 

Litevština a lotyština jsou posledními živými východobaltskýmy jazyky indoevropské jazykové rodiny. Litevsky mluví nejen 2,9 obyvatel Litvy (tam je úředním jazykem), ale také litevská menšina v Polsku či v USA. Litevština je rovněž jedním z 23 úředních jazyků EU. Věděli jste, že litevština nerozlišuje pouze mužská a ženská příjmení? Podle koncovky v ženském příjmení lze také poznat, zda je vdaná, či svobodná. Dále v litevštině nenajdete skoro žádné vulgarismy.

Estonský jazyk

 
 

Estonština je jazyk baltofinské větve ugrofinských jazyků, který je příbuzný s finštinou a částečně také s maďarštinou. Estonštinou mluví asi 1,15 milionů lidí, z nichž většina žije v Estonsku. Tento jazyk patří mezi 23 úředních jazyků EU. Při svém vývoji byla estonština ovlivněna germánskými, slovanskými i baltskými jazyky. Nejzajímavějším estonským slovem je pravděpodobně slovo jäääär – okraj ledovce.

Lotyšský jazyk

 
 
 

Lotyšský jazyk (spolu s litevštinou) je posledním živým východobaltským jazykem indoevropské jazykové rodiny. Je úředním jazykem Lotyšské republiky a pro 1,4 milionu lidí v Lotyšsku je také rodným jazykem (Lotyšsko má 1,9 milionu obyvatel). Tímto jazykem mluví dalších 250 tisíc Lotyšů v zahraničí. Lotyština je také úředním jazykem EU. Protože je Lotyšsko mnohonárodnostní zemí, je lotyština ovlivněna také jinými jazyky. Najdete v ní ugrofinská slova či slova s germánským původem. Nejdelší lotyšské slovo má 27 písmen:

Pretpulksteņrādītājvirziens

To znamená pohyb ve směru hodinových ručiček.