Před pár týdny vydal další z našich lektorů knihu. Po učebnici arabštiny vám tak představujeme Jazykové jednohubky, soubor tří set sloupků o českém jazyce. Jeho autorovi Janu Táborskému jsem položil pár otázek.

Honzo, gratulujeme a radujeme se s tebou. Prozradíš nám, co vlastně v Jazykových jednohubkách najdeme?
Díky. Je to soubor kratičkých textů o českém jazyce. Tematicky má ta knížka dost široký rozsah: věnuje se slovní zásobě, idiomům, gramatice, stylistice, pravopisu a mnoha dalším oblastem, a to od staročeštiny po současný jazyk. Hlavním kritériem při psaní pro mě bylo, jestli je téma sloupku nějak zajímavé, a to i pro úplné laiky.Jazykové jednohubky

Souvisí Jednohubky s facebookovou stránkou Jazykové zajímavosti?
Jasně, hodně úzce. Před třemi lety jsem začal na Facebook vyvěšovat zajímavosti o češtině, formulované vždy co nejstručněji, typicky v jedné dvou větách. Když bylo takových příspěvků už několik set, rozhodl jsem se udělat z toho knížku (v čemž mě utvrdila ještě nabídka nakladatelství Zoner Press, že by ji rádi vydali). Několik měsíců jsem to pečlivě třídil, proškrtával, doplňoval, rozepisoval a tak dále – až z toho vznikly Jednohubky.

Dají se Jazykové jednohubky nějak využít při výuce češtiny?
Myslím, že ano, aspoň já je využívám celkem pravidelně. Každý učitel potřebuje do hodiny občas zařadit něco, čím studenty pobaví nebo čím upoutá jejich pozornost. Dával jsem si proto velký pozor, aby sloupky byly i odborně dostatečně přesné.

Kde se dá tvoje kniha koupit? A už víš, jaký je o ni zájem?
Je k dostání v kamenných knihkupectvích i knižních e-shopech, a to jak v klasické podobě, tak jako e-kniha. Z ohlasů a prodejů mám radost: za necelé dva měsíce je prodáno skoro tisíc výtisků.

Díky za rozhovor!
I já děkuju, Vašku.

Pozn. S Honzou se můžete setkat na některém z kurzů cyklu Čeština pro Čechy, kde Vám knihu velmi rád podepíše 🙂

Facebook Comments